20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Zapomenuté heslo › Chudí rytíři

Název Množství a jednotka
houska z předešlého dne 8 ks
mléko 750 ml
vejce 3 ks
strouhanka
povidla 200 g
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 4
Kuchyně: valašská
Příprava: 15 min.
Vaření: 05 min.
Mamut :-)


Chudí rytíři - v této podobě a jejích různých obměnách se zbytky staršího pečiva zužitkovávají snad po celém světě - např. ve Francii se jim říká "pain perdu", v Anglii "french toast", ve Španělsku, kde máčí bílou veku ve vejcích rozšlehaných s troškou bílého vína, s medem a kořením, je to "torrijas" a podává se jako dezert...



Postup
Obyčejné housky z předešlého dne rozpůlíme, namočíme ve studeném mléce a ihned vytáhneme, nenecháme je příliš nasáknout. Vždy jednu polovinu housky po vnitřní straně namažeme povidly a slepíme opět k sobě do původního tvaru. Ve zbylém mléce rozšleháme dvě vajíčka, namáčíme do něj slepené housky a obalíme ve strouhance. Takto připravené housky smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Hotové pocukrujeme skořicovým cukrem a podáváme.

Tip:
Takto můžeme připravit i zbytky vánočky, rohlíků, veky nebo jiného bílého pečiva.


 


RECEPTY

Kuřecí stehna na jablkách po staročesku

Postup: Kuřecí stehna osolíme, posypeme kmínem a vložíme do pekáčku. Česnek oloupeme a... zobrazit recept

RECEPTY

Zasmažená česnekačka

Postup: V hrnci osmažíme na lžíci sádla na kostičky nakrájenou anglickou slaninu.... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí závitky

Postup: Krůtí plátky - prsní řízky naklepneme, osolíme, opepříme a potřeme slabou... zobrazit recept

RECEPTY

Srnčí guláš

Postup: Srnčí maso (jelení, kančí) odblaníme a nakrájíme na kostky. Ve velkém hrnci na... zobrazit recept

RECEPTY

Kuře Pad Thai (Phat Thai) s tamarindem

Postup: Zelené fazolky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a odložíme stranou. Kuřecí... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Med

Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově... zobrazit článek

RESTAURACE

Il Mercato

Italská restaurace Il Mercato reprezentuje pravou italskou kuchyni s důrazem na...